Vakbeurs

2de editie van de vakbeurs ‘Mes créateurs joailliers’

Ontmoeting met Myrtille Mousson voor de 2de editie van de vakbeurs ‘Mes créateurs joailliers’ door Céline Richard

Amateurs en liefhebbers van juwelen zullen elkaar weer kunnen ontmoeten van 19 tot 22 november 2015, in het Hôtel de l’Industrie te Parijs, voor de tweede editie van de beurs ‘Mes créateurs joailliers’. Het is een evenement voor het grote publiek, dat iets meer dan een twintigtal, zowel bijzondere als gevestigde merken samenbrengt van juweliers die aan de basis liggen van deze collecties. Jewels & Watches ontmoette Myrtille Mousson, de creatieve oprichtster van deze beurs die gewijd is aan de ambachtskunst en de ‘made in France’.

 J&W. Kan u de beurs ‘Mes créateurs joailliers’ even voorstellen voor de mensen die ze nog niet zouden kennen?

De eerste editie van de beurs ‘Mes créateurs joailliers’ heeft vorig jaar in de maand november plaatsgehad en telde 15 exposanten. Dit jaar hebben we het geluk al op 23 exposanten te mogen rekenen. Op deze beurs kan de bezoeker onafhankelijke, artisanale juwelenontwerpers ontdekken die gouden juwelen maken met edelstenen en met hardsteen. Je vindt hier niet de seriejuwelen die je overal kan kopen maar eerder de unieke stukken, het maatwerk of zeer beperkte series. Wie zegt 23 exposanten, zegt ook 23 verschillende stijlen en werelden. Het lijdt geen twijfel dat iedere bezoeker hier zeker een stijl zal vinden die bij hem past.

 J&W. Hoe en op welke basis worden de ontwerpers geselecteerd?

Ze worden geselecteerd op hun knowhow, hun creativiteit en op het feit dat het Franse en bij voorkeur traditionele producenten zijn. Zij mogen geen grote series maken, maar ze moeten wel een juweel samen met de klant kunnen ontwerpen, dus zich perfect kunnen aanpassen aan de wensen van de klant zonder af te wijken van hun persoonlijke stijl. (geen kopie van de buurman).

 J&W. Wie zijn de nieuwe deelnemers van deze editie?

Wij gaan van 15 naar 23 exposanten, het nieuwe werk komt bij voorbeeld van Aube Cambon, Criska, Gaby LF, In Fine, Lisi Lopez, MW Paris, Nathalie Bonnemaille, Véronique Lelieur en de laatst ingeschrevenen: Eric Schaix, Marc-Alexandre en Tom G.

J&W. Welke zijn de nieuwigheden voor deze 2de editie?

Dit jaar organiseren wij een juwelenwedstrijd #monbijoupréféré met als thema de “4 seizoenen”:

Er zullen drie prijzen uitgereikt worden:

–  ‘De publiekslieveling’ via de sociale media en gespecialiseerde blogs

–  ‘De prijs van het salon’ die gekozen wordt door de partners van de beurs

–  ‘De prijs voor de knowhow en voor de creatie van het juweel’ die door een groep van professoren en vaklui alsook door een aantal gespecialiseerde journalisten bepaald worden.

Welke zijn de 3 redenen waarom de ontwerpers aan deze beurs deelnemen?

De locatie: De plaats is van primordiaal belang voor de klant (bezoeker) en voor de ontwerper. Maar ook het kader, een privé herenhuis, dat de beurs in een sfeer van een juwelendoosje hult.

Nieuwe klanten. De deelnemers worden direct in contact gebracht met nieuwe potentiele klanten, particulieren en vaklui. Het is moeilijk voor een juwelenontwerper, en zeker als hij in een klein atelier werkt, om zijn klantenbestand te vernieuwen. De beurs is de ideale gelegenheid om gezien worden!

Allen onder hetzelfde vaandel. Ik durf te zeggen dat alle ontwerpers op hetzelfde niveau werken, er is er geen enkele die een andere zal benadelen en dit is heel belangrijk voor de kwaliteit van de beurs en ook voor het beeld dat ze uitdragen naar de klant.

Wij hebben ook beslist om elk jaar een juwelenontwerp uit een ander land dan Frankrijk aan onze klanten voor te stellen en dit jaar starten we met België dat momenteel vertegenwoordigd wordt door Malakine. Dit ook ter informatie van de Belgische ontwerpers die aan de beurs zouden willen deelnemen!

Gezien de 4 seizoenen de leidraad van deze beurs vormen heeft elke ontwerper verschillende juwelen uitgetekend en geproduceerd op basis van dit thema. In voorvertoning kan ik je twee ringen tonen van Hélène Courtaigne Delalande, samen met foto’s die in het Grand Palais genomen werden tijdens de beurs ‘Révélations des Ateliers d’Art de France’. Voor de zomerring heeft Hélène zich laten inspireren door zonnebloemen om een XXL creatie te maken die volledig is bezet met gele kwarts. Ook zo volumineus maar met meer kleur en minder figuratief is haar herfstontwerp, dat een camee bevat van toermalijnen met een rappel van de kleuren die zowel de warme als frisse temperaturen van dit tussenseizoen weergeven.

J&W. Welke zijn de aantrekkingspunten van de beurs voor de klant?

De locatie, de geolocatie, en haar verhaal zijn een eerste sterk punt. Het tweede punt voor de bezoeker is het feit dat hij verschillende stijlen kan vergelijken en direct contact heeft met de ontwerper. Als derde punt geldt de mogelijkheid tot het laten creëren van een uniek en gepersonaliseerd juweel zonder een voorbeeld cataloog van de Place Vendôme te moeten meebrengen of wat ook niet mogelijk is bij de juwelier in je straat, die uiteraard geen ontwerper is.

 J&W. Wie mag de bezoeker zeker niet missen?

Niemand, zoals ik al zei, ze verdienen allemaal om gezien te worden. Ze worden met zorg geselecteerd, ik hou van alle aanwezige stijlen en dit is ook de geest van de beurs, vanwaar ook haar naam: ‘Mes créateurs joailliers’.

Hartelijk dank Myrtille en we spreken af vanaf 19 november 2015!

Praktische informatie: Beurs voor het publiek, gratis toegang. Hôtel de l’Industrie, 4 place St. Germain-des-Prés, 75006 Parijs. Uurregeling: donderdag 19 november: van 12h00 tot 21h00, vrijdag 20 november: van 12h00 tot 20h00, zaterdag 21 november: van 12h00 tot 20h00, zondag 22 november: van 12h00 tot 18h00. Officiële website: www.mescreateursjoailliers.com.