Vakblad online

Jewels & Watches zomer 2013

cover jewels zomer 2013Jewels & Watches zomer 2013: editoriaal

Time & Color

De tijd staat centraal in ons bestaan. Al van in de oudheid werd de god Chronos vereerd omwille van zijn belangrijkheid en werden allerlei hulpmiddelen ontwikkeld om de tijd zo exact mogelijk te bepalen. In de hedendaagse tijdmeting worden de grenzen van de precisie alsmaar verlegd. Voor de moderne uurwerkindustrie betekent dit een constante wedloop naar meer mogelijkheden en een steeds grotere betrouwbaarheid.

Toch is het uurwerk voor velen geëvolueerd naar een statussymbool waarbij de belangrijkheid van de tijdsaanduiding zelfs geleidelijk naar het achterplan verschuift. Andere hulpmiddelen zoals GSM en iPhone bieden de bezitter immers de mogelijkheid om op een directere en een meer toegankelijke manier de tijd af te lezen. Daardoor evolueerde het uurwerk naar een communicatiemiddel dat de status van de drager accentueert. Op die wijze kan hij zijn stijl, zijn modebeeld, zijn levensvisie en zijn rijkdom tentoon spreiden aan zijn omgeving. Kleur, vormgeving en materiaal krijgen een steeds belangrijker positie. Retro-aspecten zoals zakuurwerken en oude ambachten worden in een nieuw en extravagant kleedje gestoken.

Felle kleuren, die voorheen slechts in het goedkope aanbod aanwezig waren, zijn nu ook doorgedrongen tot in het duurdere en het luxe-segment van de uurwerken en juwelenbranche. De hoogste tijd voor JEWELS & WATCHES INFO om deze fenomenen eens van dichtbij te bekijken.

En uiteraard biedt dit zomernummer naar vaste traditie ook een forum voor de jaarlijkse vakbeurs ‘AURUM Rings & Things’ die dit jaar plaats vindt op 1 en 2 september. Voor de ganse sector alweer de aanloop naar een beloftevolle na- en eindejaarsperiode.

Walter Van den Branden

Hoofdredacteur