In the picture nl

Ontmoeting met Paul Van Hoeydonck

Dankzij Donald Woodrow heb ik de kans gekregen om Paul Van Hoeydonck te ontmoeten, een groot artiest die op zijn 93ste nog altijd zeer actief en productief is. Nog een fijn gesprek dat ik graag zou willen delen.

Een levendig atelier

Het was in de prachtige maand juli dat Donald en ik op de koffie uitgenodigd werden bij Paul Van Hoeydonck die prachtig gehuisvest is in de chique rand rond Antwerpen. Donald kent Paul zeer goed en ze zijn al lang vrienden.

Een van de ateliers van Paul Van Hoeydonck is een enorme en lichte ruimte in zijn huis waar we werden ontvangen. De kamer staat vol schilderijen, beeldhouwwerken en allerlei objecten, werken van alle periodes maar ook van de laatste jaren. Het is de grot van Ali Baba en ik weet niet naar waar eerst te kijken, zo verwonderd ben ik door zoveel creativiteit en vitaliteit.

Eigenlijk stopt Paul nooit, hij blijft nieuwsgierig, interesseert zich in vele technieken en aarzelt niet om materialen te mengen zoals in zijn recente Viking-schilderijen. Het zijn reliëfschilderijen waarin stukken hout, die verzameld werden in Noorwegen en Vikingschepen voorstellen, ingelegd werden.

Terwijl we bij een kopje koffie praten, ontdek ik een warme en sympathieke man die eenvoudigweg een bruisend leven heeft gehad.

Zijn biografie ga ik niet schrijven, die staat op zijn website. Ik ga daarentegen twee belangrijke periodes uit zijn leven vermelden: het verhaal van de “Fallen Astronaut” uit de jaren 70 en zijn bizarre juwelen ontworpen in de jaren 1990.

Door rondom mij te kijken en zijn biografie te lezen, besef ik dat Paul Van Hoeydonck altijd gefascineerd geweest is door de ruimte.

Ik bedank Paul Van Hoeydonck en Marlène voor hun hartelijke ontvangst en Donald Woodrow voor zijn geweldige foto’s die hij voor uw magazine maakte.

www.paulvanhoeydonck.com

 

 

Ontmoeting met Astronaut David Scott

In de tijd dat Paul Van Hoeydonck in New York woonde, heeft er een ongelooflijke ontmoeting tussen de artiest en de astronaut David Scott plaatsgevonden in zeer bijzondere omstandigheden.

Daaropvolgend zette de astronaut David Scott op 2 augustus 1971, tijdens de vlucht Apollo 15, een gedenkplaat en een aluminium beeldje met een hoogte van 8,5 cm ontworpen door Paul Van Hoeydonck op de maan.
Het beeldje stelt een astronaut “gestorven op het veld van eer” “Fallen Astronaut” voor en de gedenkplaat vermeldt de namen van de Amerikaanse en Russische astronauten die gestorven zijn voor Apollo 15.

Waarom een beeldje van 8,5 cm? Aangezien de Amerikaanse astronaut niet veel plaats had, moest het beeld licht zijn en moest het bestand zijn tegen de extreme temperatuurverschillen op de maan. Bovendien mocht het kunstwerk niet gelinkt worden aan een geslacht, religie of etnische groep. De naam van de bedenker zou niet meteen onthuld worden omdat Scott niet wilde dat de ruimte gecommercialiseerd werd.

De Antwerpse kunstenaar Paul Van Hoeydonck is hierdoor wereldwijd bekend geworden want het was, en het is nog altijd, het eerste kunstwerk op het maanoppervlak.

Juwelen van een andere planeet

In de jaren 90 ontwierp hij een reeks ongewone juwelen die vervaardigd werden op basis van juwelen gevonden op vlooienmarkten.

Door Eve Barthélémy – foto’s Donald Woodrow