In the picture nl

Welkom bij Tony Goetz

Tony Goetz is geen klein bier in de wereld van de trading van edele metalen, dat merk je al direct als je het bedrijf in de Antwerpse diamantwijk binnenstapt, uitgebreide security controle en pas dan hebben we de eer om Sylvain Goetz, één van de zaakvoerders van het familiebedrijf te ontmoeten. Je kan best stellen dat Tony Goetz een begrip is in de wereld van het goud, hun reputatie hebben ze dan ook te danken aan een onberispelijke service. Haast alle edele metalen worden inhouse geanalyseerd en verwerkt. We kregen alvast een hartverwarmende ontvangst en rondleiding in het bedrijf waar 35 mensen werken.

Tevredenheidsonderzoek

Nog niet zo lang geleden voerde het bedrijf een tevredenheidsonderzoek uit in samenwerking met de Karel de Grote Hogeschool. ‘We waren er ons deels van bewust dat onze klanten vroeger heel lange wachttijden moesten trotseren aan de loketten en bij het ‘smelten’, wat uiteraard niet altijd een fijne ervaring is. Door het uitvoeren van dit marktonderzoek werd dit alleen maar bevestigd en hebben we hier dan ook de nodige maatregelen genomen om dit te bespoedigen. Zoals wettelijk vastgelegd betalen we uit tot 3.000 € contant. Daarnaast maak ik er een zaak van dat ik steeds persoonlijk aanspreekbaar ben.’ Onze klanten zijn nationale en internationale juweliers, wisselkantoren, banken en grotere goudopkopers.   We onderscheiden twee soorten klanten : de klanten die zelf langskomen om te smelten, zij worden door Wendy en haar team ontvangen aan de loketten, na de XRF en analyse wordt de klant dan ook direct uitbetaald. Een tweede categorie klanten zijn diegene met grotere hoeveelheden edelmetalen, waar een volwaardige analyse noodzakelijk is in het labo die meestal 1 tot 2 dagen kan duren. Nadien wordt het geld binnen de 24 u op de bankrekening gestort.

De crisis leert ons ook dat enkel de stevige bedrijven overblijven. Tony Goetz staat wereldwijd bekend om zijn zeer goede naam en reputatie, betrouwbaarheid en eerlijkheid, snelle service en dat sinds meer dan 30 jaar. In 2011 kende het bedrijf een omzet van meer dan 2 miljard dollar en behoort tot de leidende raffinage en trading bedrijven van edelmetalen in België.

P1180933Nieuwe producten scoren bijzonder goed

Sinds enige tijd brengen we ook de kleine goudbaren van 5 tot 10 gr op de markt en die zijn beslist een schot in de roos, zeker met de lage interesten die banken tegenwoordig geven aarzelen de mensen niet langer om te beleggen in dit topproduct. ‘Juweliers kunnen dit product promoten naar hun klanten toe om het als blijvend geschenk te geven aan kinderen of kleinkinderen. De afgelopen nieuwjaarsperiode was er reeds een heel grote vraag naar dit product dat geleverd wordt in een fancy display met dummies. Maar uiteraard is dit ook een zeer uniek geschenk voor communies en lentefeesten.’

Nieuwe Algemeen Directeur vanaf 1 januari 2016

Sinds begin dit jaar is de dertigjarige Riet Vander Schelde benoemd tot Algemeen Directeur, zij is de juiste vrouw met de geschikte achtergrond om Tony Goetz leiding te geven.  Voorheen stond zij in voor de back office en interne controle en was verantwoordelijk voor compliance. Zij kent aldus alle knepen van het vak en heeft ook bankervaring. Uit een externe audit ‘Good Delivery Report’ ontving Tony Goetz trouwens een zeer goed rapport omtrent het naleven van de internationale regelgeving en normen.

Aangename kennismaking met de werknemers

We hebben het bedrijf dit keer leren kennen op heel unieke wijze. Zo mochten we één voor één kennis maken met meerdere personeelsleden die instaan voor een belangrijke dienstverlening. Wendy Mertens is aankoopverantwoordelijke in de loketten en staat in de voor de tests met de spectronmeter waarbij de klant ook de ganse tijd aanwezig is bij het proces. De afgegeven goederen gaan in een verzegelde doos naar de analyse, zodat de klant max 40 minuten later reeds uitbetaald kan worden.   En het bewijs dat die 40 minuten soms heel lang kunnen duren blijkt volledig te kloppen. Als anekdote vertelt Wendy ons dat ze ooit een koppeltje in het loket had die hun prille liefde voor elkaar niet konden verborgen houden. ‘Vriendelijk blijven en de klanten bedienen met de glimlach is haar motto.’

Inge Rombouts en Harmony Willekens staan dan weer in voor de internationale logistiek. Bij alle import en export zendingen komt natuurlijk heel wat administratief verkeer tot stand qua documenten. Opvolging van (inter)nationale betalingen. Haar motto is ‘Snel in & Out’ tussen al het telefoon en mailverkeer.

Dan is er Hannes Van Loon, manager van precious metals, die instaat voor de aan- en verkoop van alle metalen waaronder ook platina en paladium. Hannes schuwt, samen met collega Cleo, de moderne communicatiemiddelen niet bij de transacties, zo maken zij ondermeer gebruik van Messenger.

Stijn Verelst en Dave Vandesande zijn verantwoordelijk voor de productie-afdeling en de smelterij. Met zijn achtergrond van marketing verwacht je een jonge kerel niet in deze functie, maar net die achtergrond heeft er voor gezorgd dat er binnen de smelterij een optimale samenwerking onder collega’s heerst. Stijn staat onder meer in voor de ‘deep samples’ en het smelten met borax, met als resultaat een puur professioneel eindproduct.

Tenslotte is er Peter De Vocht van het labo, hij houdt zich bezig met de ‘speciallekes’.Hij is beëdigd essayeur en werkt sinds 20 jaar in deze stiel, hij heeft een zeer speciale feeling met deze job. Met zijn kunde blijft het noodzakelijk om constant bijscholingen te volgen, maar hij geeft ook toe dat hij zijn kennis en chemische achtergrond voor het merendeel bij Tony Goetz heeft opgedaan. Hij wordt ondersteund door Matthias Sijsmans.

We mogen natuurlijk de technische dienst niet vergeten alsook het onderhoudsteam, boekhouding en mensen van de productie die elke dag opnieuw zorgen voor de juiste ondersteuning.

We kunnen wel besluiten dat kennis en techniek in dit bedrijf hier perfect hand in hand gaan. Wij vonden het alvast een meerwaarde om met het hart van dit bedrijf kennis te hebben gemaakt.

www.tonygoetz.com

Door Ronny Van Cutsem