Marketing

Video content voor de juwelier

door Esther Ligthart

Hoe belangrijk is video content voor de juwelier in 2019?

In de strijd om de aandacht van de klant weten de meeste juweliers inmiddels dat het gebruik van social media niet langer genegeerd kan worden. Naast de usual suspect; Facebook, worden ook andere kanalen zoals Instagram, Snapchat ,Pinterest of Twitter omarmt. De volgende hindernis die niet langer omzeilt kan worden is de inzet van video.

Video content: een explosieve stijging in gebruik!

video marketing voor juwelier

Al een aantal jaar wordt video genoemd als dé grootste trend in marketing. Toch was vorig jaar pas een echt duidelijke explosieve toename voor het gebruik hiervan te merken. Veel grote merken hebben naast flinke budgetten, ook het personeel en eigen visie om video in te zetten voor het bereiken van hun potentiële klanten.
Wat voor hen werkt kan niet zomaar gekopieerd worden door iedere juwelier. Maar we noemen straks een aantal ideeën die wél kunnen werken!

Nog even wat data

Uit een eerder gehouden enquête, de zgn. Wyzowl Annual State of Video Marketing Survey, bleek dat 81% van de marketeers video in heeft gezet in 2018. Dit is inmiddels alweer flink doorgestegen naar 87%. Meer video dus, en de voorspelling dat 2018 weliswaar ‘big’’ was voor video, maar 2019 video content cruciaal is voor alle marketeers, lijkt uit te gaan komen.

Influencing en influencers

Inmiddels hebben diverse YouTube en Instagrammers de weg naar reguliere televisieprogramma’s gevonden. Slimme mensen bij de televisie weten dat dit medium al geruime tijd lijdt aan dalende aandacht, vooral onder een jonger publiek. Door de inzet van geliefde, bekende of beroemde social media personages, springen zij in op een behoefte.
Ook zien we dat Millennials al langer niet meer worden gezien als een louter demografische groep, maar vooral als een mindset, ongeacht dus de leeftijd. Experience, waarde, online, reviews, al dit soort zaken maken deel uit van de beslissingsboom voor een grote en groeiende groep mensen. En video speelt daarin een zeer grote rol.

Wat voor video content werkt nu echt het beste?

Stel, u bent nu overtuigd om video in te gaan zetten dit jaar. Al snel rijst de volgende vraag; waar gaan we het over hebben?
Uit het eerdergenoemde onderzoek komt het volgende naar voren; mensen waarderen en kijken vooral:
● 39% videos die iets uitleggen.
● 20% viraal-achtige videos
● 12% demo van een product video
● 10% video blogs
● 9% interactieve video
● 6% software tutorials

Welke zouden voor een juwelier het beste werken? Welke zou u morgen al kunnen inzetten?

Nog niet helemaal overtuigd? Hier is waarom video ook voor de juwelier belangrijk is!
Net als eerder menig juwelier worstelde met de vraag of social media wel echt zo belangrijk is om klanten naar de winkel te trekken, zal ook het gebruik van een aantrekkelijke visuele tool als video een arsenaal aan vragen én praktische bezwaren opleveren:
Het kost immers tijd en wie gaat het doen, waarover gaan we het hebben en wanneer maken we content?
Niet onterecht, daarom is het nut ergens van inzien, de eerste stap.

De verwachting is dat volgend jaar 85% van het internetverkeer naar een product of site komt via video.

‘’ Mensen geven niets om uw winkel of product, maar u moet hen een reden geven om voor u te kiezen!’’
En als deze harde stelling nog niet resoneert:
● Video helpt uw merk of winkel om het product of de winkel zelf in de schijnwerpers te zetten.
● Het helpt om‘’traffic’’ te genereren naar uw website
● Het helpt om potentiële klanten aan u te binden op een amusante, interessante of ontspannen manier.

Concrete ideeën; geef de klant wat zij verlangd!

Voordat u begint zijn er twee belangrijke dingen die iedere marketeer en kijker belangrijk vindt:
Authentiek zijn: oprecht, open, benaderbaar, origineel, dicht bij de gewone mens/klant/uzelf.
Storytelling: maak een verhaal van uw video! Een begin, een midden en eind. Een voorbeeld: neem hen mee van probleem, naar inleving, naar uitleg en sluit af met oplossing.

Video’s met uitleg. Maak video’s die iets uitleggen waar de klant wat aan heeft. Hoe kies je de juiste ring voor je vrouw. Hoe wordt de maat gemeten van een ring? Welke maten kettingen zijn er en hoe draag je deze? Een reparatie afgeven, wat gebeurt er eigenlijk mee? Geen lang verhaal over wie jullie zijn, maar een concreet helpend verhaal over hoe je een vraag of probleem van de klant oplost!

Demonstratie van een product. Denk aan video’s die vertellen hoe een horloge werkt, laat alle kenmerken en functies goed zien! Vertel iets over een juwelenmerk dat u voert en laat zien hoe het werkt, wat de stenen zijn, waarom die sluiting zo belangrijk is en waarom er minder of meer betaald wordt bijvoorbeeld. Ook video’s die laten zien hoe iets op maat wordt gemaakt, hoe je thuis een horlogebandje kunt vervangen of een batterij. Denk niet altijd direct aan verkoop! (tip: kijk eens hoe CoolBlue dat aanpakt)

Videoblogs. Laat een medewerker iets vertellen over zijn/haar favoriete stuk, merk of produkt. Laat een vertegenwoordiger van een merk uw kijkers meenemen naar de showroom of fabriek. Laat eens zien hoe het eraan toegaat als u zelf collectie gaat inkopen! Wat zijn uw beslissingen en waarom zijn die leuk om te zien, of belangrijk voor de klant? Vertel eens waar u hart sneller van gaat kloppen.

Video Tools

Er is een legio aan goede tools, welke voor u het beste werkt kunt u online onderzoeken, wij noemen alvast hier een aantal van deze video tools:

● Moovly
● iMovie
● Hyperlapse
● Renderforest
● Adobe Premium Pro
● Adobe Spark
● Soapbox by Wistia
● Facebook Live (short-lived video)
● FilmmakerPro
en er zijn er nog veel meer. U hoeft zeker geen – dure – camera aan te schaffen, de kwaliteit van de nieuwste generatie telefoons voldoet meestal prima!

Conclusie:

De strijd om de aandacht van de klant is steeds moeilijker, begint online en gaat, gestaag groeiend, vaker via video.

Video’s met uitleg zijn de meest bekeken video’s en voor de juwelier het meest praktisch inzetbaar. Video zorgt voor kennis en begrip bij een omvangrijk publiek; uw potentiële klanten. Het verhoogt vindbaarheid, de mogelijkheid om klanten aan u te binden en om een winkel of product eruit te laten springen. Geef uw klanten waar zij naar verlangen en u zult beloond worden, is het devies!