In the picture nl

PC Boschmans, 5 generaties vakmanschap

Op bezoek bij PC Boschmans

We gingen op bezoek bij PC Boschmans, één van de oudste juwelenfabrikanten van ons land.  En elke gevestigde juwelier weet dat ze hun zetel hebben in de Osystraat, op een steenworp van het Centraal Station in Antwerpen. Maar wij mochten in primeur de vestiging in Wijnegem bezoeken, het echte kloppende hart van de firma waar juwelen, componenten en sieraden het daglicht zien. Een kennismaking met een begrip in de internationale juwelensector en dat in een ultra moderne omgeving.

Investering voor de toekomst

Bij aankomst worden we hartelijk verwelkomd door zaakvoerder Steven Keyzer, die ons onmiddellijk doorheen het immense gebouw loodst dat kleurrijk afsteekt tegen alle grijze en zwarte metalen gebouwen in deze moderne industriezone.  Hij wijst erop dat alles op expansie is gebouwd, dus men denkt hier zeker en vast nog aan uitbreiding in de toekomst.  De roots van PC Boschmans gaan terug naar 1865 aan het Koningsplein in Antwerpen. Na enkele jaren kwam de productie naar Osystraat en daarna ook geruime tijd in Schoten. Het nieuwe gebouw in Wijnegem met een oppervlakte van 5000 m²; dat trouwens hyperbeveiligd is conform de INCERT norm klasse 3; speelt vooral in op het comfort en werkplezier voor het personeel en dat brengt vrolijke werkmensen met zich mee. 

Zo beschikt het gebouw over een grote hal voor het state of the art machinepark en een afgezonderd geconditioneerd compartiment voor het chemische laboratorium; verwarming en ventilatie uitgevoerd volgens de hedendaagse norm en met energie recuperatie van de warme productieprocessen. De lokalen werden voorzien van veel licht en stofafzuiging waar nodig.  Steven vertelt : ‘We wisten heel goed wat de vereisten waren voor een nieuwe werkruimte, dankzij onze jarenlange ervaring. Gewapend met een architect, ingenieur, techniekers en verzekeraars hebben we in 2014 de eerste plannen uitgewerkt om te komen tot wat er nu staat, en daar zijn we uiteraard heel fier op’

Historiek

Steven onderstreept dat de periode van de Wereldtentoonstelling in 1958 zeer belangrijk was voor het bedrijf. In die tijd was het Atomium het statussymbool van België en hier heeft het bedrijf aardig op ingespeeld door de producties van miniatuur atomiums in verschillende maten, verwerkt op zilveren lepeltjes, sleutelhangers,…  Steven toont met veel trots een oude foto uit die tijd, een mini-museum zou hier nog wel gepast zijn, als je het ons vraagt.  Door de jaren heen groeide het bedrijf tot op een bepaald ogenblik tot zelfs 100 personeelsleden, door de voor en na-oorlogse industrialisatie werkt men op dit ogenblik met een vaste kern van een dertigtal personeelsleden op het vlak van administratie, boekhouding, productie, verkoop en dergelijke. De burelen in het centrum van Antwerpen blijven nog steeds het onthaal voor de juweliers en internationale partijen. Naast de verkoop van halffabrikaten en afgewerkte producten kan je hier ook terecht voor het inleveren van oud goud, vijling en werkhuisafval voor nader analyse en zuivering.  Het gebouw in Wijnegem bestaat enkel uit de productie en is op dit ogenblik niet toegankelijk voor het publiek. 

Cliënteel en doelgroepen

Met de producten Angeli Di Bosca (het trouwringen merk) en Fenix (de afgewerkte collectie diamantjuwelen als huismerk voor de juwelier), richten zij zich voornamelijk op het binnenland en de onmiddellijke buurlanden. Daarnaast zijn zij ook actief in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.  Vaste juweliers ondersteunen wij met een digitaal marketingpakket, website, brochures, POS materiaal, display en dummies. 

Het gamma producten en specialisaties

De juwelen die hier vervaardigd worden; zijn gemaakt uit hoogwaardige legeringen en het bedrijf is er trots op om de laatste, technologische evoluties te gebruiken.  Zo wordt bij productinnovatie heel vaak beroep gedaan op CAD ontwerpen en 3D printen. In élke stap wordt er met passie voor perfectie gewerkt en is er een buitengewoon oog voor detail. P.C. Boschmans draagt professionalisme en kwaliteit hoog in het vaandel. Het bedrijf is bijgevolg uitgegroeid tot een huis van vertrouwen en dat uit zich ook in het werk van het laboratorium. Daar worden oude juwelen en edelmetaal afval gerecycleerd tot zuivere grondstoffen en legeringen. De goud- en zilverbaren worden steeds voorzien van een eigen erkend handelskeurmerk.  Verder is het bedrijf onder meer ook gespecialiseerd in de productie van medische componenten, implantaten en prothesen. Voor deze bedrijfsactiviteit behaalde zij recent de strenge kwaliteitsnorm ISO 13485 medical devices.  Zowel de gloednieuwe productie omgeving als de high-tech productie processen hebben ertoe bijgedragen dat aan de hoge eisen is voldaan.

Fenix gamma

Het Fenix gamma is een tijdloze diamantcollectie: ringen, oorstekers en hangers. De producten bevinden zich in het midden tot hoger gamma en zijn afgewerkte producten die men merkloos op de markt brengt voor de juwelier, net iets minder marketing gericht, maar ideaal om als eigen huislijn naar het brede publiek te brengen.  Het symbool van de Fenix, belichaamt de oneindigheid in het creëren van mooie ringen door het herrijzen van tot grondstof gerecycleerd materiaal. Binnen deze collectie stellen zij ook de creatie van de Brilliant Shape voor. Een samenstelling van kleinere diamantjes, in de vorm van een briljant geslepen steentje in 18 karaat goud. Deze karaktervolle illusiezetting wordt op dezelfde manier in de ring geplaatst als het ware een steen van 0.50 , 0.75 of 1.00 karaat.

Angeli Di Bosca gamma

Angeli Di Bosca refereert naar de verheven kwaliteit en design die worden beoogd met de collecties en uiteraard naar de wortels van het merk, namelijk P.C. Boschmans. Het huis Boschmans staat voor „Een Passie voor perfectie” sinds 1865. Volledig in lijn met dit gedachtegoed heeft het familiebedrijf in 2005 de ultieme stap naar perfectie gezet door haar eigen collecties onder het huismerk Angeli Di Bosca te ontwerpen en te commercialiseren.  Daarbij speelt sociale duurzaamheid een heel belangrijk rol.  Bijvoorbeeld het recht op een menswaardig bestaan is één van de kernwaarden bij Angeli Di Bosca. Daarom garandeert men dat elke ring met of zonder diamant vrij van conflict en kinderarbeid is vervaardigd.

Uitgebreide keuze aan collecties

Het moment van een verloving of huwelijk dient volgens PC Boschmans onvergetelijk te zijn. Dat is nu net de drijfveer van Angeli Di Bosca. De collecties koppelen exclusiviteit en klasse aan een eigentijds design en bestaan in een waaier aan uitvoeringen voor elk budget. Iedere ring wordt vervaardigd in het eigen atelier met de grootste zorg voor kwaliteit, en elk model is verkrijgbaar in 14 of 18 karaat geelgoud of witgoud en met of zonder briljant. Angeli Di Bosca laat iedereen glimlachen bij één van de mooiste momenten van hun leven.  En laat dat nu net ook de bedrijfsslogan zijn van PC Boschmans. 

P.C. Boschmans

Osystraat 15 – 2060 Antwerpen

03 201 00 40

www.pcboschmans.com

www.angelidibosca.com

Door Ronny Van Cutsem

Fotografie Maarten van Cutsem