Juwelen

Parels

 

 

 

 

foto’s Herman Perles

Parels door Walter Ego

Parels zijn een natuurlijk organisch wonder dat, dankzij de zachte glans en het kleurenspel, al sedert de oudheid een bijzondere aantrekkingskracht uitoefent op iedere vrouw. Volgens de legende zijn het de tranen van een beeldschone prinses die gekweld werd door mateloos verdriet omwille van een onbereikbare minnaar. Door de godin der liefde werden haar tranen omgetoverd in parels.

Naast edelstenen hebben parels steeds een belangrijke rol gespeeld in de wereld van het juweel. In de renaissance neemt het belang van het vrouwelijk juweel gestadig toe en krijgen parels hierbij een steeds toenemende aandacht. In de latere barokperiode krijgen ze zelfs een dominante rol toebedeeld. De naam ‘Barok’ is trouwens afgeleid zijn van de Portugese benaming ‘Barocco’, wat zoveel betekent als ‘onregelmatig gevormde parel’. Het is dan ook geen toeval dat  pareljuwelen op de schilderijen van de grootmeesters uit die tijd overvloedig werden afgebeeld. Tot vandaag loopt de parel als een rode draad doorheen de geschiedenis van het juweel. Parels zijn misschien niet de meest kostbare maar ongetwijfeld een van de meest standvastige en trouwste elementen in de juwelenbranche.

Een constante waarde

Parels en pareljuwelen blijven ook vandaag de dag commercieel aantrekkelijke producten. Henri Dom en zijn dochter Ingrid hebben op dit vlak in Antwerpen een behoorlijke reputatie opgebouwd (www.parelsdom.be). Hun gespecialiseerde verkoop en dienstverlening richt zich zowel naar de particuliere klant als naar de professioneel. Vooral door de komst van de goedkopere Chinese parels is volgens hen dit product ook een stuk toegankelijker en aantrekkelijker geworden, zelfs voor een jonger publiek. Een mooi parelsnoer past nu volgens Henri Dom in ieders budget. Waar de aandacht vroeger bijna uitsluitend ging naar ronde parels zijn nu ook de onregelmatige parelvormen sterk in trek.  Zelf meisjes van twintig jaar zijn volgens zijn dochter Ingrid tegenwoordig geïnteresseerd in parels en steeds meer trouwers vinden de weg naar een mooi parelsnoer in combinatie met de bruidsjurk.

Kwaliteit en specialisatie

De aankoop en de verkoop van parels vergt volgens Henri Dom toch behoorlijk wat kennis en ervaring. Daarom acht hij het advies van een specialist meer dan raadzaam. Dat verklaart volgens hem ook het feit dat zijn cliënteel zich situeert tussen Amsterdam en Parijs. Maar ook Amerikanen en Indonesiërs vinden gemakkelijk de weg naar het gekende huis Henri Dom aan de Vestingstraat in Antwerpen. ‘Bij ons is trouwens alles mogelijk’ besluit Ingrid Dom haar enthousiast parelpleidooi. ‘Wij kunnen leveren in alle vormen en kleuren en maken desgewenst alles op maat en volgens de wensen van de klant’. En geamuseerd voegt zij eraan toe dat ook steeds meer mannen het wagen om een mooi pareljuweel te kopen voor hun geliefde.
De waardebepaling van parels
Edelsmid Arthur Houtman uit Aalst (www.arthur-houtman.be) is gespecialiseerd in parels en – zowel voor de particulier als voor de juwelenhandelaar – in hun verwerking in unieke juweelontwerpen. Als parel-autoriteit geeft hij lezingen en publiceert hij over dit onderwerp. Vanuit zijn deskundigheid geeft hij graag wat nuttige informatie in verband met de waardebepaling van parels.
‘Zoals bij diamant de 4 c’s, zijn er ook vier belangrijke kenmerken die de kwaliteit en de prijs bepalen. Met de luster bedoelen we de weerkaatsing van het licht in de parelmoerlagen. Hoe dieper de weerkaatsing uit de parel komt, hoe meer waarde de parel heeft. Om de luster optimaal te bepalen , wordt de parel op een wit , wit-lichtgrijze doek gekeurd onder daglicht. De zuiverheid wordt bepaald door de oppervlakte van de parelmoerlaag. Hoe minder oneffenheden, licht verschil of kleine putjes ( spitted) , hoe hoger de zuiverheid en hoe duurder.
Voor de diameter of grootte moet men rekening houden met de afkomst van de parels. Zo zullen  Akoya parels (Japan) een diameter hebben van 2 ½  / 3 mm  voor de kleinste tot 12/13 mm voor de grootste diameter . Dit omdat de Akoya oester zelf veel kleiner is dan de andere oesters.Tahiti parels en South Sea  parels variëren van 7 ½  tot uitzonderlijk  20/22 mm. De meest  voorkomende grootte voor Tahiti gaat van 10 mm tot 18 mm. Op grote parels wordt er afzonderlijk geboden.
Onder de vorm van parels wordt perfect rond als optimaal gezien. Ronde parels waar de luster en zuiverheid optimaal zijn ,zijn per definitie de meest waardevolle. Men moet weten dat er maar maximaal 5% van een oogst aan deze criteria voldoet.
Verder heeft men semi-rond , semi-barok, barok als onderverdeling bij rond.
Andere vormen zijn druppel , grillig en circlé. Bij zoetwaterparels zijn de vormen nog meer variabel , men heeft  rond , button , druppel, stick, patato’s , rijstkorrel en nog andere grillige vormen.’

Verzorging van parels

De firma Tresoro in Dendermonde (www.tresoro.be) is een begrip als internationaal gespecialiseerde groothandel voor parels. Vanuit haar jarenlange ervaring geeft Linda Meert enkele nuttige raadgevingen mee in verband met de verzorging en het onderhoud van parels.
‘Parels zijn kwetsbaar, daarom is het raadzaam om uw klanten de volgende tips te geven. Vooreerst is het zeer belangrijk om te benadrukken dat beschadiging van de glans meestal wordt veroorzaakt door zuren die voorkomen in producten als haarlak, parfum en make-up. Dit probleem is gemakkelijk te voorkomen door de raad te geven parels pas om te doen als het haar in model is gebracht en de make-up is aangebracht.  Het spreekt trouwens ook voor zich dat parels nooit mogen schoongemaakt worden met synthetische schoonmaakmiddelen. Af en toe opwrijven met een vochtige doek is de juiste verzorging. En tenslotte, huidvet is goed voor parels. Hoe vaker parels gedragen worden, hoe mooier hun glans wordt.’