In the picture nl

Donald Woodrow, kunst fotograaf

Donald Woodrow, gepassionneerd fotograaf

Het was met grote nieuwsgierigheid en enthousiasme dat ik op weg ging om Donald Woodrow te ontmoeten. Walter van den Brande, onze voormalige hoofdredacteur, had een paar jaar geleden een geweldig interview gehad en het is naar aanleiding van de vele gebeurtenissen rond diamanten in Antwerpen begin mei dat ik Donald Woodrow wilde ontmoeten, de beroemde fotograaf die het licht vastlegde en de meest begeerde van de edelstenen sublimeerde: de diamant.

Een mooie persoonlijkheid

Zodra Donald Woodrow me in zijn huis verwelkomde, zijn heldere gezicht verlicht door die grote glimlach die hem kenmerkt, voelde ik dat ik een goed moment zou meemaken. Tijdens ons interview ontdekte ik zo’n vriendelijke, gulle, oprechte en authentieke man: een mooi persoon. We hebben veel gepraat en toen was Donald zo vriendelijk om me op zijn enorme Apple scherm, zijn prachtige foto’s en video’s te laten zien en dat alles met muziek. Een onvergetelijk moment. Ik kreeg er kippenvel van.

Zijn oog is uniek! Donald Woodrow vangt het licht en de schittering op van diamanten en andere sieraden zoals niemand anders met zijn favoriete gereedschap. Met al zijn ervaring, zijn expertise, de technologische vooruitgang en zijn smaak voor esthetiek produceert hij al meer dan 45 jaar echte kunstfoto’s.

In de volgende tekst nodig ik u uit om de unieke en spannende carrière van een echte kunstfotograaf te ontdekken.

[ngg src=”galleries” ids=”11″ display=”basic_slideshow”]

Hij ontdekt de wereld

Donald Woodrow bracht zijn hele jeugd door in zijn geboortestad New York. Hij volgde een vrij klassieke opleiding en zoals de familietraditie hem verplichtte, zette hij voort met medische studies die hij in 1969 met succes afrondde. Maar uiteindelijk is het Donald “kunstenaar” die de overhand nam, hij zal nooit dokter worden…

Parallel aan zijn studentencarrière leert Donald inderdaad ook muziek en klarinet. Hij speelde zelfs in grote orkesten. Tijdens zijn universitaire studies stak hij de Atlantische Oceaan over om een maand stage te lopen kunstgeschiedenis in Antwerpen, de stad waar hij zich tien jaar later zal vestigen…

Hij beoefende al heel jong de fotografie en kreeg op zijn vijfde zijn eerste camera: een “Brownie Kodak”, zoals hij zich nog herinnert.

Aan het eind van zijn studies, eind jaren zeventig, werden jonge Amerikanen opgeroepen om naar Vietnam te gaan. Donald verkoos betrokken te zijn bij humanitaire zaken en verbleef twee jaar in Tunesië als fotograaf in de ziekenhuizen.

Terug in de VS, ging hij aan de slag bij verschillende persagentschappen en fotografeerde hij de grote politici en Hollywood sterren van die tijd, maar daar had hij vrij snel genoeg van.

Hij heeft heel goede herinneringen aan de sterren van die tijd die tegelijkertijd zo getalenteerd en zo eenvoudig waren.

Eind jaren zeventig steekt Donald de Atlantische Oceaan weer over richting Italië, in Milaan om precies te zijn, waar hij voor de grootste namen in de mode werkte, zoals Gianni Versace. Hij werkte zelfs in Parijs voor Jean Paul Gauthier.

Een internationale bekendheid

In 1979 vestigde Donald Woodrow zich in Antwerpen en specialiseerde zich in diamant-, stillevens-, sieraden- en modefotografie in de sieradensector. Al snel werkt hij voor de grootste organisaties in de sector zoals HRD Antwerpen, De Beers en reist de wereld rond. Hij blinkt uit in de kunst van het fotograferen van ruwe en geslepen stenen en bouwt een internationale reputatie op: Hong Kong, Mumbay, Tel Aviv, New York, Parijs, Madrid, enz.

Hij werd ook geroepen om te werken voor National Geographic magazine, maar ook voor modetijdschriften zoals Vogue Frankrijk, Vogue USA, Cosmopolitan, enz….

Tegenwoordig, met zijn 71 jaar wordt Donald nog steeds door diamanthandelaars en de grootste merken van Haute Joaillerie gesolliciteerd. Hij vermoeit zich nooit met reizen over de hele wereld en blijft nieuwsgierig en zo jong!

“Ik ben geïnteresseerd in alle projecten en bedien klanten van alle oorsprong. Elke keer zijn het nieuwe en altijd mooie ontmoetingen. ” vertelt Donald me met een grote glimlach.

Wat ik persoonlijk waardeerde aan Donald Woodrow was zijn glimlach, zijn eenvoud, zijn nieuwsgierigheid, zijn enthousiasme en zijn smaak voor het leven. Hij is een mooi persoon die in alle bescheidenheid openstaat voor de wereld en voor mensen.

Wordt vervolgt …

In een volgend nummer zal ik het genoegen hebben om een ander facet van het werk van Donald Woodrow voor te stellen, namelijk zijn kunstfoto’s. Dit wordt de gelegenheid om zijn immense creativiteit te ontdekken!

text : Eve Barthélémy – foto’s – Donald Woodrow

www.donaldwoodrow.com