Uw vakblad online

Jewels & Watches lente 2013

Een beroep als geen ander

Het beroep van juwelier of uurwerkmaker bevindt zich momenteel in een overgangsfase. Vakkennis is ongetwijfeld een belangrijke sleutel tot het succes van de juwelier of uurwerkhandelaar. Maar wie het in deze branche heden ten dage wil waarmaken moet over een uitgebreid pakket bijkomende troeven beschikken. Een grondige materiaalkennis dient te worden aangevuld met commercieel inzicht en moderne marketingprincipes. In een snel evoluerende wereld, waar productinnovatie en een geglobaliseerde markt razendsnel evolueren, is het zowel voor de startende juwelier en uurwerkhandelaar als voor wie reeds gevestigd is belangrijk om zowel op het vlak van stielkennis en commerciële vaardigheden de nodige competenties te verwerven en permanent te onderhouden.

 

Een goede opleiding is daarom onontbeerlijk. De competitiviteit en de continuïteit van de sector vereist goed opgeleide mensen die met kennis van zaken – zowel theoretisch als praktisch – in staat zijn om op passende wijze het hoofd te bieden aan de bikkelharde concurrentie. De tijd dat het zaakje van vader op zoon (of op dochter) probleemloos kon worden overgedragen is voorbij. Het rendement van een onderneming anno 2013 vereist, zeker in een kapitaalsintensieve sector als de onze, specialisten van het allerhoogste niveau. JEWELS & WATCHES INFO richt in dit nummer de schijnwerper op de Belgische vakopleidingen. Een gevarieerd lappendeken met een al even divers aanbod.

 

En om dit voorjaarsnummer in een passende lentesfeer te starten willen we ook ook nog even de commerciële troeven van het pareljuweel benadrukken. Een vaak ten onrechte onderschat doch tijdloos en lucratief aspect binnen de juwelenbranche.

 

Walter Van den Branden

Hoofdredacteur