Diva Antwerpen expo
In the picture nl

Virtueel bezoek aan DIVA

19de Zilvertriënnale in museum DIVA

Van 24 januari tot 19 april 2020 presenteert DIVA de 19de Zilvertriënnale. Deze driejaarlijkse internationale wedstrijd voor hedendaags zilver wordt georganiseerd door het Duitse ‘Gesellschaft für Goldschmiedekunst’ en het ‘Deutsches Goldschmiedehaus Hanau’. Aan de 19de editie namen 123 kunstenaars uit 19 landen deel, waaronder twee inzendingen van Belgische bodem.

Eva Olde Monnikhof, directeur DIVA: ‘De Zilvertriënnale is dé belangrijkste internationale competitie voor zilversmeden. Het toont het beste dat hedendaags zilver ons te bieden heeft. DIVA laat zien welke objecten in de prijzen vielen, wie de ontwerpers zijn en welke technieken gebruikt werden. Van 3D printen tot het vouwen van zilver: de nieuwste innovaties in zilversmeedkunst ontdekt u in deze tentoonstelling’.

Het Deutsche Goldschmiedehaus, opgericht in 1932, organiseert sinds 1965 de wedstrijd voor hedendaagse zilversmeedkunst. Wat ooit begon als een lokale tentoonstelling over zilver, groeide uit tot een gerenommeerde internationale wedstrijd. België wordt in deze editie vertegenwoordigd door David Huycke (°1967) en Helena Schepens (°1981). Hun werk is ook terug te vinden in de vaste collectiepresentatie van DIVA.

Virtueel bezoek aan DIVA :

Een geschiedenis in het Sterckshof

De Zilvertriënnale was al meermaals te gast in het Zilvermuseum Sterckshof (12de, 15de en 16de editie). Historisch gezien speelde het Zilvermuseum een actieve rol in het hedendaagse zilverlandschap binnen en buiten België. Na de sluiting van het Zilvermuseum in 2014 vond de 18de editie plaats in het Umicore Zilverpaviljoen. Met 19de editie van de Zilvertriënnale wil DIVA de nauwe banden met de hedendaagse zilversector versterken.

De winnars

De eerste prijs, ook bekend als de Ebbe Weiss-Weingart prijs, reikt de jury uit aan Juliane Schölß (°1977) die hen overtuigt met een groep bekers gemaakt in verschillende kleuren metaal en formaten. Sungho Cho (°1975) krijgt de tweede Robbe-Berking prijs met schalen gemaakt uit zeer dunne platen zilver, voorzien van verschillende patronen. De derde prijs of Ebbe Weiss-Weingart Silver prijs ging naar de groep vazen Das Paar en Drei Schwestern gemaakt door Sarah Cossham (°1979).

Een zilveren wereld

Interieurarchitecten Leo Aerts en Philippe Swartenbroux staan in voor de scenografie van de tentoonstelling. Leo Aerts is ook zelf ontwerper en nam deel aan de 12de Zilvertriënnale. Zijn werk is ook opgenomen in de collectie van DIVA.

Zeven ronde dinertafels vormen het decor voor de getoonde zilveren objecten. Op een speelse wijze wordt de link met tafelzilver gelegd. DIVA daagt de bezoeker uit om na te denken over het eigen gebruik van zilveren objecten. Centraal in de scenografie staat vakmanschap en een waardering voor hedendaags zilver.

DIVA, Antwerp Home of Diamonds. Suikerrui 17 – 19, 2000 Antwerpen.

http://www.divaantwerp.be/

Légendes photos

Eerste prijs  (Ebbe Weiss-Weingart Preis), Juliane Schölß (c) photo Eva Jünger

Tweede prijs (Robbe & Berking Preis), Sungho Cho (c) Sungho Cho

Derde prijs (Ebbe Weis-Weingart Silberpreis), Sarah Cossham, Das Paar (c) photo Mirei Takeuchi

The dancing of emptiness, origami uit zilver, Tzu-Hsiang Lin (c) Tzu-Hsiang Lin