In the picture nl

Dell recycleert goud

Dell eerste leverancier die gerecycled goud uit elektronica gebruikt in nieuwe moederborden

Las Vegas / Brussel – Dell start als eerste in de industrie met een pilot waarbij het gerecycled goud uit afgedankte, elektronische apparaten gebruikt in moederborden voor nieuwe computers. Met hetzelfde gerecycleerde goud brengt Dell in samenwerking met actrice Nikki Reed ook een excluvieve juwelencollectie uit.
In de lente van 2018 zal de Latitude 5285 2-in-1-laptop als eerste worden voorzien van zo’n moederbord. Het zogenaamde ‘closed loop-goudproces’ ondersteunt de fabricage van miljoenen moederborden en sluit aan op het closed loop-programma dat Dell eerder is gestart voor plastic en kostbare metalen.

60 miljoen dollar

Op dit moment wordt slechts 12,5 procent van de e-waste gerecycled in andere producten. Dat betekent dat in de VS alleen al jaarlijks naar schatting voor 60 miljoen dollar aan goud en zilver wordt weggegooid dat is verwerkt in oude telefoons. Het hergebruik van deze stoffen biedt niet alleen economische voordelen, het heeft ook een positief effect op het milieu en welzijn van mensen. Volgens onderzoek van Trucost, heeft het goudrecycleproces van Dell 99 procent minder impact op het milieu dan het verkrijgen van goud op een traditionele manier.

Juwelen van actrice Nikki Reed

Dell zal het teruggewonnen goud niet alleen toepassen in nieuwe moederborden. Het bedrijf is tevens een samenwerking aangegaan met actrice en onderneemster Nikki Reed die een deel van het goud uit Dell’s programma gebruikt voor een exclusieve juwelencollectie ‘The Circular Collection’ van Bayou with Love. Deze collectie, die onder meer bestaat uit 14- en 18-karaats gouden ringen, oorbellen en manchetknopen, wordt getoond tijdens de Consumer Electronics Show 2018 (CES) in Las Vegas.