Corana Juweel
In the picture nl

CORANA-JUWEEL®

Walter van den Branden

CORANA-JUWEEL ® door Walter Van den Branden,
ex-hoofdredacteur van Jewels & Watches Info

“Het coronavirus heeft niet mijn lichaam maar wel mijn creatieve geest aangetast”

Het juweel (the making of)

Inspiratie: ik was gefascineerd door de afbeeldingen van het corona- virus die gebruikt werden als achtergrond bij de tv-nieuwsuitzendingen i.v.m. het coronavirus. Dit heeft mij artistiek geïnspireerd om dit beeld uit te werken in een (zilveren) juweel.

Uitvoering : aan mijn juweliers-werkbank begon ik met de creatie van een zilveren bol van +/- 15 mm diameter (= samengesteld uit 2 halve bollen die aan elkaar gesoldeerd worden)

Voor de 40 ‘stekels’ trok ik een zilverdraad van 1,5 mm diameter die ik in stukjes van 1 cm verdeelde. De uiteinden smolt ik in de vlam van mijn brander uit tot er een bolletje ontstond. Dat bolletje heb ik dan met de vijl afgevlakt. (de eindvorm is vergelijkbaar met deze van een zogenaamde ‘nagel zonder kop’)

In de zilveren bol boorde ik op willekeurige plaatsen 40 gaatjes. Daarin bevestigde ik de ‘stekels’ op gevarieerde diepte. Vervolgens heb ik deze één na één vastgezet met zilversoldeer.

Voor de ophanging van het juweel gebruikte ik een iets langere ‘stekel’ waaraan ik een open oog bevestigde voor de doorvoer van bv. een kettinkje.

Momenteel heb ik 2 versies uitgewerkt: één als halssnoer en één als sleutelhanger. (andere varianten zoals een ring, een broche, oorbellen … zijn eveneens mogelijk op basis van hetzelfde ontwerp).

Het huidige ontwerp is nu uitgevoerd in zilver 925 (= zgn. Sterling Zilver) maar ik kan het Corona-juweel eveneens vervaardigen in 18 karaats geel of wit goud. In de gouden versie is het zelfs mogelijk om op het uiteinde van iedere ‘stekel’ een kleine diamant (briljant) te plaatsen. Uiteraard kan ik ook versies met een grotere of kleinere diameter van de centrale bol uitvoeren (bv. 5, 10 of 20 mm).

Ik heb het concept van het ontwerp als ‘Corona Jewel ® ‘ laten registreren bij ‘OnlineDepot’ zodat mijn creatief idee in dezen beschermd is tegen plagiaat en/of namaak (Depotnummer 3003-00002-98806-8966).

Walter Van den Branden (73 j)  (alias ‘Walter Ego’)

  • Ik was reeds van in mijn jeugdjaren hobbymatig bezig met het maken van eenvoudige juweeltjes, aanvankelijk met email op koper, later met email op zilver en nog later experimenteerde ik verder in goud (*). De passie voor het vervaardigen van juwelen werd later overschaduwd door mijn professionele carrière zoals hierna beschreven.
  • Tot 2002 was ik actief als docent audiovisuele communicatie aan de Artesis-Plantijn Hogeschool in Antwerpen.
  • Ter voorbereiding van mijn ‘op rust stelling’ volgde ik toen een driejarige avondopleiding ‘Juwelier-Goudsmid’ bij Syntra Antwerpen. Bedoeling was achter de schermen mijn dochter behulpzaam te zijn die naast haar werk in de Antwerpse diamantsector eveneens als juweelontwerpster in zelfstandig bijberoep actief was.
  • Het is enigszins anders uitgedraaid want toen ik mijn juweliersopleiding had beëindigd, had Syntra Antwerpen in deze richting nood aan een bijkomende lesgever. Een taak die ik dan zowel overdag als ’s avonds gedurende ongeveer 10 jaar vervuld heb tot aan mijn verhuis naar Oostende in 2013.
  • Het juweliersvak is echter blijven ‘kriebelen’. Hier in Oostende installeerde ik mij opnieuw om doorheen de drukte van het ‘gepensioneerd zijn’ af en toe nog eens een juweeltje te ontwerpen en te maken. (bv. juwelencollectie voor de C-Hotels en de zilveren juwelencollectie met het stadslogo van Oostende).

Verdere plannen met het Corona-juweel

  • Het eerste ontwerp in zilver (= 100 % handgemaakte ‘pièce unique’) wil ik graag gratis schenken aan een verdienstelijke man of vrouw die tijdens de coronacrisis werkzaam was in de zorgsector. Ik lever het juweel af in een luxe-etui met een bijhorend gesigneerd certificaat ‘100 % handwerk – zilver 925 – Made in Ostend) (Wedstrijd via KW?)
  • Indien er verdere interesse zou zijn voor het Corona-juweel draag ik het ontwerp over naar de commerciële juweliersactiviteiten binnen de firma van mijn dochter en schoonzoon.
  • Ik speel eveneens met de idee om (mits het vinden van de nodige financiering hiervoor ), na afloop van de coronacrisis, een uitvergrote versie van het juweel als blijvend aandenken ‘monument/kunstwerk’ te laten uitvoeren in roestvrij staal. (diameter bol bv. 1,5 m) voor plaatsing bij één van de Oostendse ziekenhuizen of ergens centraal in het stadsbeeld.

(*) HOFLEVERANCIER. in die tijd (eind jaren ’60 – ik was toen 20 j.) verwierf ik met een van mijn zilveren juweeltjes, voorzien van een kleurrijke email-laag, zelfs de niet-officiële status van ‘hofleverancier’.

Het verhaal gaat als volgt: een buurman in Antwerpen werkte bij de Dienst Toerisme. Hij had kennis van mijn juwelencreaties en vroeg of ik een reeks juweeltjes ter beschikking wou stellen voor een tentoonstelling ‘Kunst en Cultuur in Antwerpen’ die georganiseerd werd in Rijsel (Lille). De tentoonstelling werd er officieel geopend door Prinses Paola (toen was ze idd. nog prinses) die als afgevaardigde van Het Hof de honneurs mocht waarnemen. Prinses Paola was gefascineerd door een door mij vervaardigde broche: een zilveren zeester, bedekt met een laagje kleurrijke, transparante email. Omdat ikzelf niet aanwezig was in Rijsel werd ik thuis opgebeld met de vraag of men dat juweel mocht ‘schenken’ aan de prinses. Ik heb uiteraard toen ingestemd en beschouw mezelf sindsdien als ‘Hofleverancier – buiten categorie’.

Ce texte est disponible en: Frans

Gérante et fondatrice du magazine Jewels & Watches Info, magazine professionnel édité pour la Belgique et le Grand Duché du Luxembourg