In the picture nl

Buko, ten dienste van de medische wereld

Meerdere Belgische bedrijven slaan de handen in elkaar om een acuut probleem met beademingstoestellen op te lossen.

Safran Aero Boosters staat op het punt om een prototype debietmeter voor medische ademhalingsapparatuur af te ronden. Huidige leverancier kan/wil dergelijke debietmeters niet meer aanleveren. Bij iedere nieuwe patiënt wordt dergelijke debietmeter preventief vervangen. Het niet meer beschikbaar zijn van deze sondes is dus een zeer acuut probleem.

Het VKI, von Karman Institute for Fluid Dynamics, helpt bij het samenstellen van de warmedraad sondes die nodig zijn voor de debietmeters van de medische beademingsmachines.

Het VKI, gespecialiseerd in o.a. debietmeters voor het meten van luchtsnelheden in diverse domeinen heeft de know-how in huis om de sondes samen te stellen. Dit vereist echter een gespecialiseerde laser soldeer machine waarover zij niet beschikten. Enig zoekwerk leidde hen naar Buko.

Hoog technologische machinebouw voor de juwelenindustrie riep om hulp

Buko uit Kortrijk, gespecialiseerd in gereedschappen, toebehoren en hoog technologische machinebouw voor de juwelenindustrie en aanverwanten is exclusief verdeler van dergelijke fijne laser soldeer machines.

Voor deze acute nood heeft Buko aan het VKI gedurende een aantal maanden, zonder kost, een laser soldeer machine ter beschikking gesteld om de sondes te kunnen assembleren.

Van fijn soldeerwerk voor juwelen naar noodzakelijke assemblage van debietmeters voor beademingstoestellen.

Het gaat om het solderen van een zeer dunne platina draad van 0.15mm op 2x 2 contactpunten van de sonde. De laser soldeer machine kan dit met een laser spot van 0.050mm mogelijk maken.

Dit uitzonderlijke project was mogelijk dankzij de grote solidariteit van alle partners die van dichtbij of van ver aan dit avontuur hebben deelgenomen: VKI, Buko, Any-Shape, Polmans, Endo Tools, Therapeutics, Goodfellow, Lescav Aero, Sirris, Université de Liège, Jumo Belgium, On Semiconductor, Britte-Mustad en Feronyl.

Foto 1 : SL50-Thunder laser soldeer machine voor zeer fijn soldeerwerk

Foto 2 : Vergelijkbare sonde met een platinadraad van 0.15mm

Contact VKI : www.vki.ac.be

Contact Buko : www.buko.be

 

Ce texte est disponible en: Frans

Gérante et fondatrice du magazine Jewels & Watches Info, magazine professionnel édité pour la Belgique et le Grand Duché du Luxembourg